Deri yaşlanmasının en önemli klinik özelliği kırışıklıktır. Deride zaman içerisinde kollajen, hyaluronik asit ve elastin azalmasına bağlı hacim kaybı ve doğal deri incelmesi görülür. Bu dermal atrofi süreci, güneş maruziyeti ve sigara gibi dış faktörlerin etkisi ile hızlanır. Ayrıca hiperdinamik yani çok kullanılan yüz kasları görünür çizgi ve kırışıklıkların oluşumuna katkıda bulunur. Başlangıçta çizgi ve kırışıklıklar, kızma ve gülme gibi aktif yüz ifadeleri sırasında görülür. Bunlar dinamik çizgiler olarak bilinir. Belli bir süre sonra bu çizgiler dinlenme halinde de görülen statik yani kalıcı çizgilere dönüşür.
Botoks, Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen bir proteindir. Hedef, kaslara küçük miktarda botulinum toksin injekte edildiğinde, sinir-kas kavşağındaki bileşkede asetilkolin salınımının baskılanmasına bağlı kimyasal iletim kesilmesi olur ve tedavi edilen alanda deri kırışıklıkları düzleşir.
Botoks ile yüzün üst kısmında, hiperdinamik yani çok hareketli kasların bulunduğu alanlarda (kaşları çatma çizgileri, kaz ayakları ve yatay alın çizgileri) en iyi yanıt alınır ve en az yan etki görülür.
Botoks tedavisinin yüzün alt bölgesinde uygulanması ileri uygulama olarak bilinir. Bu bölge oldukça aktif olup yüz ifadesine artı olarak alt yüz kasları çiğneme ve konuşmada önemli görev alır. Alt yüzde tedavi edilen kaslarda daha fazla pratik uygulama yeteneği gerektirdiği için toksin düşük dozlarda uygulanmalı ve kaslarda kısmi bir fonksiyonellik bırakılmalıdır.
Hasta Seçimi
Botoks tedavisi ile en iyi yanıtlar, dinamik kırışıklıkları olan ve statik yani yerleşmiş kırışıklıkları olmayan veya minimal düzeyde olan hastalarda alınır. Bu yüzden, botoksa kırışıklıklar yer etmeden, 30’ lu yaşların başında başlanılması önerilir.
Statik ( derinleşmemiş ) kırışıklıkları olan hastalarda, yanıt yavaş gelişir ve iki-üç kez arka arkaya tedavi sonrası, kümülatif yani birikimsel etkiye bağlı en iyi yanıt alınır. Derin statik ( yerleşmiş ) çizgiler, tek başına botulinum toksin tedavisine yanıt vermeyebilir. Bu hastalarda en iyi sonuçlar için dolgu maddeleri veya deri yenileme gibi tedavilerle kombinasyon yapılmalıdır.
Ürünler
Glabellar bölge kasları için FDA iki botulinum toksin serotip A ürününü onaylamıştır. Bu ürünler onabotulinmumtoksinA (OBTX) (Botox Allergan, Inc, Irvine, CA) ve abobotulinumtoksinA (Dysport Medicis İlaç Şirketi, Scottsdale, AZ).
Yüzün üst üçte birinde yapılan botilinum toksin tedavisi, yüzün alt kısmının tedavisi ile tek vizitte güvenli ve kolay bir şekilde kombine edilebilir.
Gerçek bilgiye ulaşarak doğru kararlar verilmesini sağlamak amacıyla botoks uygulamaları ile ilgili mitlere gelin hep beraber bakalım,
1- Botoks yılan zehiri midir?
Hayır. Botoks bir ilaçtır. Özel bir bakteriden üretilmiş doğal, saflaştırılmış protein esaslı bir ilaçtır.
2- Botoks güvenli midir?
Evet. Botoks, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından ve dünyada 70’ten fazla ülkede onaylı, 2000’in üzerinde bilimsel çalışma yapılmış bir ilaçtır. 20 yıldır kullanılmaktadır. Her yıl milyonlarca kişi bu uygulamaları güvenle tercih etmektedir.
3- Botoks uygulamasının etki süresi kaç aydır?
BOTOX etkisi hastadan hastaya ve uygulanan doza bağlı değişiklik gösterebilir, etki süresi ortalama 4-6 aydır. İlacın etkisi, enjeksiyondan 2-3 gün sonra belirmeye başlar, 1-2 haftada tam olarak ortaya çıkar.
4- Botoks tekrarlandıkça, etkinliği azalır mı?
Teorik olarak Botoksa karşı antikor gelişme olasılığı mümkün olsa da, yüz estetik uygulamalarında şimdiye kadar Botoksa karşı gelişmiş ve klinik etkinliği azaltıcı herhangi bir antikor gelişimi saptanmamıştır.
5- Botoksun üretim sürecinde değişiklik yapıldığı için etki eskisi kadar uzun sürmüyor mu?
Botoksun üretim sürecinde herhangi bir değişiklik olmamıştır. Uzun yıllardır aynı standartlarda, FDA ve Avrupa İlaç Dairesi kriterlerine uygun yüksek teknolojili üretim yapılmaktadır.
6- Botoks uygulaması ağrılı mıdır?
Bu uygulama öncesinde lokal anestezik krem ile uygulama bölgesi uyuşturulur, böylece enjeksiyon oldukça ağrısızdır.
7- Botoks uygulaması sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Uygulama sonrasında cildinizde geçici hassasiyet, şişkinlik veya morarma olabilir, fakat bu durum sosyal hayatınıza dönmenizi engellemez. 12 saat makyaj yapılmamalı, 2 hafta direkt güneş ışığı, hamam, sauna, solaryum, buhar banyosu, sıcak duş gibi sıcak ortamlardan kaçınılmalıdır.
8- Botoks uygulandığında yüz ifadesinin kaybolduğu söyleniyor, doğru mu?
Hayır, bu doğru değildir. Bu hekimin kontrolünde ve hastanın talebi ile gerçekleşen bir uygulamadır. Uygulanan doz ve bölge seçimi ile hem kırışıklıkların giderilip hem de mimiklerin kullanılması mümkündür.
9- Botoks uygulamalarına devam etmezsem kırışıklıklarım daha kötü olur mu?
Hayır. Kırışıklıklarınız yavaş yavaş tedavi öncesi durumuna geri döner.
10- Botoks ve dermal dolgular aynı amaç için mi kullanılır?
BOTOKS dinamik, dermal dolgular ise statik ( yerleşmiş ) kırışıklık ve yüz şekillendirme için kullanılır. Etki mekanizmaları ve uygulama alanları birbirinden farklıdır. Bir hastanın hem Botoks hem dermal dolgu uygulamasına ihtiyacı olabilir. Dermal dolgular doğal bir madde olan hyalüronik asitten oluşmaktadır.
11- Botoks dudaklarda kullanılır mı?
Hayır. BOTOKS dinamik kırışıklarda kullanılır. Dudak dolgunlaştırmak için dermal dolgu maddeleri kullanılmaktadır.
*** KVKK kananu gereği verileleriniz 3. kişilerle paylaşılmaz!
Merkezimizde saç ekimleri ve bunların size nasıl fayda sağlayabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçin. Lima Health Center'ın ilk konsültasyonu yapmasını istiyorsanız, lütfen bize başınızın ön, üst, yan ve arka kısmının yüksek kaliteli, iyi aydınlatılmış fotoğraflarını gönderin. Asistanlarımız, prosedürünüzü planlamak ve sonraki adımları açıklamak ve özel durumunuz için beklentileri özetlemek için kısa süre içinde sizinle iletişime geçecektir.